Eerste schoolzone verkeersborden geplaatst

Schoolzone verkeersbord geplaatst

Op woensdag 24 februari heeft Wethouder Jan Smits van de gemeente Roerdalen het eerste Schoolzone verkeersbord onthuld. Hij deed dit onder toeziend oog van de leerlingen van groep 6/7 van Basisschool De Berensprong in Herkenbosch.

 

In zijn toespraak benadrukte de wethouder hoe trots hij is dat de gemeente Roerdalen de eerste gemeente is met deze uniforme Schoolzone borden. “De veiligheid rondom scholen is iets van ons allemaal. Als gemeente nemen we daarin graag onze verantwoordelijkheid. Het Schoolzone Project is een mooi initiatief waarmee we samen met scholen en ondernemers uit Roerdalen een bijdrage hebben kunnen leveren aan de verkeersveiligheid van de kinderen van alles zes de basisscholen in Roerdalen.”

 

Het plaatsen van de uniforme verkeersborden is een initiatief van Schoolzones om de verkeersveiligheid rondom basisscholen te vergroten. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente, basisscholen en lokale ondernemers.  De schoolzone gedachte is niet helemaal nieuw voor Roerdalen. Zo’n 15 jaar geleden werden er al uniforme borden geplaatst bij de scholen. Die waren aan vervanging toe. “Los daarvan is het voor Roerdalen een heel bewuste keuze om juist nu, heel actief in dit project te participeren. Vergeleken met 15 jaar geleden is de verkeersintensiteit rondom scholen nogal toegenomen. Het leidt tot meer verkeersonveilige situaties rondom scholen. Het belang om juist nu de aandacht op verkeersveiligheid te vestigen bij de gebieden rondom school, is dus groot,” aldus wethouder Smits.  

 

De eerste borden zijn deze week geplaatst in Herkenbosch. Vanaf volgende week begint de gemeente met het plaatsen bij de andere scholen in Roerdalen.


We hebben een winnaar…

Schoolzone verkeersbord

Winnende schoolbord bekend!

De stemmen zijn geteld, de keuze is gemaakt, het winnende verkeersbord is bekend. In aanloop naar het plaatsen van de Schoolzone verkeersborden in de gemeente Roerdalen, vroegen we jullie om te stemmen op het bord dat jullie voorkeur had. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven. Bord nummer 1 is daarbij met een grote meerderheid van de stemmen, maar liefst 59%, als winnaar uit de bus gekomen.

 

Bord 1 is het bord met de meeste kleuren en een grote oranje hand. Een bord dat op een vrolijke, vriendelijke en vooral opvallende manier aandacht vraagt voor de verkeersveiligheid op de plekken rondom de basisscholen. Het is nog even wachten, de laatste voorbereidingen worden nu getroffen, maar vanaf eind februari kan niemand er meer omheen. Dan zijn alle schoolzones rondom de basisscholen in Roerdalen gemarkeerd door deze uniforme Schoolzone borden. 



Wethouder Smits en beleidsadviseur Guus Brings over Schoolzone Project:

“Samen creëren we een veilige omgeving waarin kinderen zich veilig leren bewegen in het verkeer.”

“Of je nu in Vlodrop, Montfort of Herkenbosch in de buurt van een basisschool komt, in elke dorpskern van de gemeente Roerdalen weet je straks dat je je in een schoolzone bevindt. Een plek waar je rekening moet houden met jonge en kwetsbare mede weggebruikers. En een plek dus, waar het heel belangrijk is extra aandacht op verkeersveiligheid te vestigen.” Voor Wethouder Jan Smits en Guus Brings, specialist verkeer bij de gemeente een belangrijke reden om in te stappen in het Schoolzone Project. Het project sluit volgens hen perfect aan bij de ambities van de gemeente op het gebied van verkeersveiligheid. 

 

“Voor Roerdalen is het een heel bewuste keuze om juist nu, heel actief in dit project te participeren. Vergeleken met 15 jaar geleden is de verkeersintensiteit rondom scholen nogal toegenomen. Het is een landelijke ontwikkeling of trend dat kinderen veel meer met de auto naar en van school worden gebracht en gehaald. Het leidt tot meer verkeersonveilige situaties rondom scholen. Het belang om juist nu de aandacht op verkeersveiligheid te vestigen bij de gebieden rondom school, is dus groot,” aldus wethouder Smits. Hij vervolgt: “Gemeente Roerdalen is bovendien een landelijke gemeente met veel landbouw, recreatie en toerisme. Dat betekent een behoorlijke diversiteit aan weggebruikers die allemaal op een veilige manier hun  bestemming moeten kunnen bereiken.”

 

Guus Brings vult aan: “Wanneer kinderen alleen maar met de auto naar school gebracht worden, leren zij niet of nauwelijks hoe je op je fiets veilig van A naar B komt. Juist basisschool leerlingen bevinden zich in een fase waarin het heel belangrijk is om bekend en vertrouwd te raken in het verkeer. Zij moeten leren hoe zicht te gedragen en te handelen in het verkeer. Omdat ook scholen en kinderen actief betrokken worden bij dit Schoolzonde Project, is dit voor ons aanleiding om hierin te stappen. Samen creëren we een veilige omgeving waarin kinderen als kwetsbare verkeersgebruikers leren hoe zich veilig te bewegen in het verkeer.”

 

Lees het complete interview met wethouder Smits en Guus Brings in het Schoolzone Magazine dat begin maart verschijnt, na het plaatsen van de borden.